تاسیسات برقی و الکتریکی مجموعه ای از لوازم و تجهیزات الکتریکی می باشند. در این گروه مواردی چون سیم کشی، استفاده از لوازم الکتریکی و محافظ ها و تقویت کننده ها قرار دارند که همگی در کنار هم موجب ایجاد جریان الکتریسیته در مدار می گردند. در هر ساختمان، روشنایی، آسانسور، سیستم تهویه، آبرسانی و مواردی از این قبیل تنها با اجرای تاسیسات برقی و الکتریکی مناسب به درستی فعالیت می کنند. از همین رو در این مقاله قصد داریم تا در خصوص کارگاه تاسیسات برقی و نکاتی که باید حتما برای اجرای این موارد در نظر داشته باشید، صحبت کنیم.
آشنایی با تاسیسات برقی و الکتریکی
اگر بخواهید برق یک مجموعه و ساختمان را تامین نمایید، لازم است تا از تاسیسات برقی و الکتریکی مناسب بهره ببرید. راه اندازی درست این تاسیسات به دانش، مهارت و لوازم مربوطه نیاز دارد. در واقع اگر استادکار شما تجهیزات و تجربه کافی را نداشته باشد، نمی تواند به صورت اصولی و مطمئن جریان برق را در مدار روانه نماید. یکی از بخش های مهم برای راه اندازی برق در مدار، سیم کشی مناسب است. در بحث سیم کشی، فرد باید بتواند ابتدا میزان مصرف انرژی ساختمان را تخمین بزند و سپس بر اساس آن بار الکتریکی و تجهیزات مورد نیاز را تهیه کند.
با این توضیحات می توان دریافت که یکی از نکات مهم در طراحی تاسیسات برقی داشتن زیرساخت مناسب می باشد. پس از تامین زیرساخت، در نظر گرفتن نوع سیم کشی، لوله کشی و خروجی های مدار، دارای اهمیت بالایی خواهند بود.
تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی تاسیسات برقی چیست؟
اگر قرار است تا کار تاسیسات برقی و الکتریکی یک ساختمان را انجام دهید، در گام اول می بایست لوازم مورد نیاز را فراهم آورید. مهمترین لوازمی که در این راستا مورد استفاده قرار می گیرند، به قرار زیر می باشند:
- استفاده از لوله خم کن های دستی و هیدرولیکی
- بکارگیری دستگاه های شیار زن و بتن کن که می توانند شیارهای مورد نیاز را روی دیوارها، سقف و کف ساختمان ایجاد کنند.
- استفاده از قیچی های مناسب برای بریدن سیم ها و کابل ها
- استفاده از کابل های مناسب شبکه، آمپر سنج، اهم سنج، پریز و …
- استفاده از سیم لخت کن، چسب مخصوص، پیچ گوشتی، سیم چین و …
برای انجام تاسیسات برقی ساختمان های بلند مرتبه چه مراحلی را باید طی نمود؟
برای اینکه شما بتوانید کار تاسیسات برقی و الکتریکی یک ساختمان را انجام دهید، لازم است تا مراحل متفاوتی را پشت سر بگذارید. در واقع این کار به 3 مرحله مهم و اساسی تقسیم می شود.
- ابتدا باید روی دیوارها، کف و سقف، شیارهای لازم را ایجاد نمایید تا امکان عبور لوله ها وجود داشته باشد.
- کلیدها و پریزها باید در مکان مناسب خود نصب شوند.
- تجهیزات روشنایی باید وصل گردند.
با هر کدام از این موارد در زیر می توانید بهتر آشنا شوید:
- برای نصب کلید و پریز لازم است تا حتما شیارهای مناسبی تعبیه شوند تا بتوان لوله های برق را در آنها قرار داد. پس از اینکه خرطومی های لازم را در محل های مناسب قرار دادید، می بایست روی آنها با گچ یا خاک پر شود. در کارگاه تاسیسات برقی قبل از اینکه کار تاسیسات برقی و الکتریکی ساختمان آغاز شود، محل قرار گیری شیارها مشخص خواهد شد.
- پس از اینکه کارهای ساختمانی نظیر سرامیک کاری و گچ کاری به اتمام رسید، نیاز است تا کلید ها و پریزها در مکان های خود نصب شوند. این مرحله زمان زیادی به طول نمی انجامد و زود به اتمام خواهد رسید.
- در نهایت یک برقکار باید بتواند فیوزها، تابلوهای برق و موارد دیگر را نصب نماید تا برق اصلی در مدار جریان یابد. یکی از کارهای مهمی که در این مرحله از راه اندازی تاسیسات برقی و الکتریکی باید در نظر گرفت، تست تمام پریزها، کلید ها و فیوزها می باشد. در نظر داشته باشید که تابلوهای برق مهمترین بخش از اجرای تاسیسات برقی و الکتریکی می باشند زیرا فرمان رله کرد، قطع و وصل برق را در مدار بر عهده دارند.
نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان
تاسیسات برقی برای اینکه به صورت اصولی و استاندارد پیاده سازی شوند، باید از یک سری اصول پیروی نمایند. البته می بایست این مورد را نیز در نظر داشته باشید که نکات زیر با توجه به نوع ساختمان و کاربرد آن می توانند متفاوت باشند. اما به صورت کلی نکات زیر در اغلب ساختمان ها رعایت می شوند:
- در زمان شیار زنی باید حتما از دستگاه هایی بهره برد که برای شیارزنی های کابل های برقی استفاده می شوند. در این صورت صدمه ای به دیوارهای جانبی وارد نمی شود.
- برای اینکه سیم های برق را به صورت مطمئن وصل کنید، لازم است تا از ترمینال های مناسب بهره ببرید.
- برای متصل نمودن لوله ها باید از یک چسب برق قوی استفاده نمایید.
- برخی از لوله ها از کف ساختمان عبور می نمایند. این موارد باید با سیمان به صورت کامل محکم شوند تا در اثر فشار آسیب نبینند.
- پس از اینکه خرطومی ها داخل دیوار قرار گرفتند، لازم است تا با مفتول محکم شوند.
- تعداد خم های 90 درجه در یک مسیر نباید بیشتر از 4 مورد باشند در غیر این صورت کابل از بین آنها عبور نخواهد کرد.
- لوله هایی که در پشت کاشی ها نصب می شوند، باید حتما شیارزنی شوند.
- حداقل فاصله بین آیفون ها و تابلوها باید حدود 1.6 متر باشد.