کمبود انرژی و آلودگی هوا از جمله مسائل مطرح دنیا میباشند که راهکارهای متعددی را برای آن در نظر گرفتهاند. ولی بسیاری از این راهکارها تنها منجر به افزایش قیمت حاملهای انرژی شده است. و این افزایش قیمت باعث شده است تا کم کم سیستم های کنترل هوشمند به روی کار بیایند. سیستم های کنترل هوشمند به سیستمهایی گفته میشود که با استفاده از اینترنت و دستگاههای انجام فرمان، باعث بهینه سازی در مصرف انرژی میشوند و هزینه نهایی را کاهش میدهند. پس در ادامه با معرفی انواع سیستم های کنترل هوشمند مثل ماژول اس ام اس کنترلر همراه ما باشید.
انواع تجهیزات و سیستم های کنترل هوشمند
سیستمهای گرمایشی و سرمایشی هوشمند
تنظیم دما و کنترل آن یکی از عوامل مهم در کنترل و بهینه سازی مصرف انرژی میباشد. سیستمهای گرمایشی و سرمایشی هوشمند این امر را امکان پذیر میکنند که هنگامی که دمای خانه به درجه مطلوب برسد این سیستمها به صورت خودکار خاموش میشوند و از سرد شدن یا گرم شدن بیش از اندازه محیط جلوگیری میکند.
سیستم درب و پنجره هوشمند
عملکرد این سیستم به این گونه است که هنگام فعال شدن سیستمهای گرمایشی یا سرمایشی به صورت خودکار اقدام به بستن درب و پنجره میکند تا از هدر رفتن انرژی جلوگیری کند. این سیستم با بسته نگه داشتن درب و پنجره ساختمان باعث بهبود عملکرد سیستمهای گرمایشی و سرمایشی نیز میشود.
سیستم روشنایی هوشمند
سیستم روشنایی هوشمند در طول روز که نور خورشید وجود دارد به صورت خودکار غیرفعال میباشد و با تاریک شدن هوا با تلفیق نور مصنوعی با نور خورشید، نور مناسبی را در اختیار قرار میدهد. با داشتن این سیستم علاوه بر در اختیار داشتن نور مناسب و مطلوب، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی میشود.
سیستم پرده هوشمند
یکی دیگر از سیستمهای هوشمندی که در مصرف بهینه کمک میکند، سیستم پرده هوشمند میباشد. این سیستم بر اساس نور خورشید عمل میکند. به این صورت که در روشنایی روز پردهها به صورت خودکار جمع شده تا محیط منزل از روشنایی روز بهره مند شود. و در شب نیز بصورت خودکار پردهها در حالت مناسب قرار میدهد. همچنین در یک حالت دیگر، اگر سیستم پرده هوشمند به یک ترموستات متصل شود میتواند در روزهای گرم تابستان پردهها باز شوند تا باد خنک از درزها خارج نشود و همچنین نور گرم خورشید به داخل نتابد و در روزهای سرد زمستان پردهها کشیده شود تا نور خورشید فضای خانه را گرم کند.
تعریف سناریو در هوشمند سازی منازل
تعریف سناریو از دیگر امکاناتی هست که هوشمند سازی منازل را برای کاربران راحتتر میکند. برای بهینه سازی مصرف انرژی، سناریوهای مختلفی میتوان برای آن در نظر گرفت که در ادامه چند نمونه از آن را تعریف میکنیم. برای نمونه برای سیستم پرده هوشمند میتوان سناریویی تعریف کرد تا در ساعات مختلف از شبانه روز بر اساس شدت تابش نور پردهها باز و بسته شوند تا با تأمین نور مورد نیاز سیستم روشنایی خاموش شود.
سناریو کنترل تردد در خانه
این سناریو زمانی اهمیت پیدا میکند که ساکنین هنگام خارج شدن از منزل فراموش میکنند تا سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، سیستم روشنایی یا تلویزیون را خاموش کنند. در این مواقع کاربران با تلفن همراه هوشمند خود میتوانند فرمانهای لازم را صادر کنند و اقدام به خاموش یا روشن کردن سیستمهای گرمایشی و سرمایشی یا روشنایی منزل کنند. با این سناریو از مصرف بیهوده انرژی در مواقعی که نیازی به آن نیست جلوگیری میشود.
سنسور حضور افراد
این سنسور زمانی که افراد در یک مکان حضور داشته باشند سیستم روشنایی محل مورد نظر را روشن نگه میدارد. از سنسور حضور افراد، بیشتر در سالنها، آشپزخانه و اتاقها مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از این سنسور میتوان مقدار برق مصرفی که توسط سیستمهای روشنایی در غیاب افراد روشن میمانند را بصورت محسوسی کاهش داد. استفاده از سنسور حضور افراد تنها برای سیستمهای روشنایی نیست و از آن میتوان در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی نیز استفاده کرد تا در هنگام خروج از منزل به صورت خودکار خاموش شوند.
سنسور حرکتی
در ساختمان بخشهایی وجود دارند که ممکن است افراد در طول شبانه روز از آن استفاده نکنند یا مدت زمان استفاده از آن کم باشد. برای مثال راهروها، پارکینگ، راهپله و انباری مکانهایی هستند مدت زمان حضور افراد در آن کم است و در صورتی که افراد فراموش کنند که روشنایی آن را خاموش کنند، مقدار برق بیهودهای مصرف میشود. نصب این سنسور باعث میشود تا هنگام ورود افراد به این مکانها چراغها به صورت خودکار روشن شوند و پس از خروج چراغها خاموش شوند. سنسورهای حرکتی میتوانند در شعاع تحت پوشش خود هر حرکتی را تشخیص دهند و چراغها را خاموش و یا روشن کنند.
اس ام اس کنترلر
ماژول اس ام اس کنترلر از دیگر سیستم های کنترل هوشمند میباشد که با استفاده از آن میتوان کنترل تمام وسایل برقی خود را در دست گرفت. از مهم ترین ویژگی آن میتوان به کنترل از راه دور تجهیزات برقی اشاره کرد. این دستگاه با اپلیکیشن مخصوص که قابل نصب بر روی انواع تلفنهای همراه میباشد میتواند برای هر یک از تجهیزات برقی یک آیکون خاص ارائه کند. از قابلیتهای این دستگاه به خاموش و روشن کردن تجهیزات برقی از راه دور، ارسال گزارش ورودیها به صورت دوره ای و اعلام هشدار در مواقع نوسانات برقی و قطع برق نیز اشاره کرد.
نتیجه گیری
امروزه هوشمند سازی ساختمانها تنها یک کار لوکس به حساب نمیآید بلکه واقعا باعث کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینهها میشود. با هوشمند سازی منازل میتوان از پیشامدها و خطرات ناشی از برق، آب و گاز جلوگیری کرد. کنترل از راه دور وسایل نیز به شما این امکان را میدهد تا در هر ساعت از شبانه روز و در هر مکانی وسایل خود را مدیریت و کنترل کنید. در جهان هوشمند امروز، هوشمند سازی ساختمانها باعث بهبود و آسایش زندگی میشود.